Földhivatali folyamat digitalizálása

Camunda, igazgatásszervezés, BPR, folyamatoptimalizálás, workflow

Az E-ING projekt célja az összes Földhivatali folyamat digitalizálása, egykapus működési modell kialakítása. A projekt az Ingatlanokkal, a földforgalommal, a földműveléssel, földméréssel és mezőgazdasággal kapcsolatos nyilvántartási feladatokat kell lefednie. Fő cél, hogy ahol lehet az ügyintézés emberi beavatkozás nélkül történjen, hogy az ügyintézési feladatok átfutása jelentősen lerövidüljön.

A projekt megrendelője a Lechner Nonprofit Kft, azonban a Miniszterelnöki Hivatal közvetlen felügyeletet gyakorol megvalósítás teljes időtartama alatt tekintettel arra, hogy nagy mennyiségű jogharmonizációra / jogszabályi változtatásra van szükség a rendszer optimális működéséhez.

Kihívás:

A feladat nagyon komplex, a rendszer tervezéssel egyidejűleg jogszabálymódosítási javaslatok megtétele és folyamat optimalizálása is szükséges.

Sok esetben teljesen új folyamatokat kell létrehozni, de olyan módon, hogy az ügyintézők elfogadják azt a meglévő ügyintézési forma helyett.

Az optimalizáláshoz a rendszer teljes átlátása szükséges, melyet megnehezíti, hogy az információk csak közvetve elérhetőek.

Megoldás:

A nagy számú dokumentáció teljes tanulmányozása után az érintettekkel több körös egyeztetés volt szükséges, empatikusan kezelve a felmerülő ellenérzéseket, meghallgatva a javaslatokat és egy kompromisszumos megoldás megtalálásával elérni az esetlegesen meglévő ellenérzéseket. Minden lépésben folyamatos, rendszeres egyeztetés a jogi csoporttal, hogy a Miniszterelnöki Hivatal szándékával harmonizáljon a kialakuló megoldás.

ITware feladatai

  • Igazgatásszervezői feladatok ellátása
  • Rendszerszervezői / üzleti elemzői feladatok ellátása
  • Minőségellenőrzési feladatok ellátása
  • Tesztelési feladatok ellátása

Alkalmazott környezetek

A hagyományos Microsoft projektvezetés során használatos eszközök (SharePoint, Planner, MS Teams, Word, Excel, Outlook) mellett a követelmények és a tesztelés egyaránt a JIRA rendszerben történt. Mivel a workflow megvalósítása a Camunda rendszer használatával történik, így, ahol csak lehetett a szükséges modellek is a Camunda Modellerben kerültek megrajzolásra.

Analízis

A projektben való közreműködéskor szükséges volt a szakterületen az agrár területen már meglévő tapasztalat ugyanannyira fontos volt, mint a nagy mennyiségű adatok és köztük lévő bonyolult kapcsolatok megértése és a már meglévő jó tapasztalatok megosztása.

A rendszer mérete megkívánta a csapatmunkát, a kompromisszum készséget és a tudásmegosztást egyaránt.

A tesztelés során nagy hasznot jelentett a már korábban megszerzett tesztelési és relációs adatbázis ismeret, mely lehetővé tette a szoros határidők betartását.

Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és megkeressük megadott elérhetőségein. Minden kérdésre igyekszünk 1-3 munkanapon belül válaszolni.