Természetes nyelvek feldolgozása

Szövegek természetes nyelvének feldolgozása MI-vel

Digitalizálja a papírmunkát mesterséges intelligenciával

Minden szervezet (vagy egyén) rendelkezésére álló digitális információ legnagyobb részhalmaza az emberi szöveg, számtalan logikai és fizikai formátumban. E strukturálatlan, szabad és kétértelmű információk természetéből adódóan ezeket a dokumentumokat a számítógépek meglehetősen nehezen értik, következésképpen ta számítógépes feldolgozás szempontjából többnyire kihasználatlanok. A természetesenyelv-feldolgozásnak nevezett adattudományi részterület minden jelenlegi fogyatékossága ellenére sok hasznos információkat tudunk kivonni a szövegekből.
A gépi tanulás alkalmazásával különböző szempontok alapján tudjuk osztályozni őket: milyen nyelven íródott; mi az uralkodó érzelmi hangulata; milyen témák kapcsolódnak hozzá. Ezeken az alapvető kategorizálásokon kívül további lényegi információkat is kinyerhetünk. Például azonosíthatjuk a különböző entitásokat (személyeket, intézményeket, földrajzi helyeket) és a közöttük fennálló kapcsolatot. Alternatív megoldásként lehetőség van bármely hosszabb dokumentum rövid összefoglalásának elkészítésére, ezzel sok idő megspórolható az olvasó számára, hisz csak azt kell elolvasnia, ami valóban lényeges.

Példa

Egy terjedelmes Merger & Acquisition-típusú jelentésből kinyerhetjük, mely vállalatok érintettek benne: melyik a felvásárló, a felvásárolt, mikor ment végbe a tranzakció. Természetesen az ilyen alapinformációkon túl a vizsgálat kiterjeszthető további adatokkal is egyéb forrásokból: milyen iparágban érintettek az entitások, mi a fő profiluk, mennyire nyereségesek, kik a vezető tisztségviselőik, stb.
Text and natural language processing
Hozzáadott érték: papír alapú szöveges dokumentumok automatizálásval csökkenthetőek az adminisztratív költségek és a ráfordított idő is.
Ajánlott Tech Stack: Linux, Python (Anaconda), Scikit-learn, NLTK, gensim, TensorFlow, PyTorch 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és megkeressük megadott elérhetőségein. Minden kérdésre igyekszünk 1-3 munkanapon belül válaszolni.