Hőkezelő kályhák távfelügyeletének kialakítása

Ipar-4.0-fejlesztes-itware-1

Transzformátort gyártó ügyfelünknek többféle problémát okozott, hogy csak helyileg tudta a hőkemencéket vezérelni.  A hatalmas mennyiségben keletkező kulcsfontosságú működési adatokat nem tudta megfelelően gyűjteni, ami nélkülözhetetlen volt jövőbeni fejlesztési terveihez, mint pl. az ütemezett karbantartás vagy termelés optimalizálás. Olyan gyártástámogató rendszerre volt szüksége, ami távolról is irányítható gyorsan és egyszerűen.  Fontos volt az automatikus beavatkozás lehetősége is, hogy a gyártás folyamatossága biztosítva legyen.

Megoldásunk egy olyan szoftver lett, ami ciklikusan legyűjti a szárító kemencék szabályozó adatait és tárolja egy adatbázisban.  A hőkezelő kályhák folyamatos működését és azok értékes adatait szünetmentes tápegységgel biztosítottuk. Segítségével egy véletlen áramszünet vagy hosszabb ideig tartó feszültségingadozás esetén az adatok nem vesznek el és a termélés sem áll le. Ezzel a megoldással fizikailag is védjük a berendezéseket és ügyfelünk is nyugodtan alszik. 

Mi lett az automatizálás/digitalizálás eredménye?

Az alkalmazás segítségével a kemencék 0-24-es felügyelet alatt vannak. Ezzel a megoldással ügyfelünk nem csak az aktuális állapotot látja, hanem lehetősége van az elmúlt események sorozatának visszakövetésére is. A rendszer továbbá Riasztásokkal jelzi az esetleges eseményeket, mind email üzeneten, mind SMS üzeneten keresztül. Az érintett személyek így rögtön értesülnek a fellépő hibáról és azonnal közbe tudnak lépni, így növelve a gyártás minőségét és folytonosságát. Ezzel az automatizálással ügyfelünk úgy csökkentette működési költségeit, hogy közben növelte folyamatai hatékonyságát is.

Ilyen rendszer alkalmazása hatalmas támogatás minden olyan gyártási területen, ahol kritikus probléma léphet fel ha a munkafolyamat megszakad valamilyen hiba miatt. Ezek az adatok intelligens erőforrásként használhatók jövőbeni tervezésekhez, pl.: tervezett leállások, változó gyártási követelményeknek való megfelelés. Nem kérdés ma már, hogy az ipari környezet digitális átalakításával nő a cég hatékonysága, jövedelmezősége és sikere is.

ITware Ipar4.0 fejlesztes

Hogyan valósítottuk meg egy ilyen volumenű feladatot 6 hónap alatt?

Agilis módszertant használt a csapat a fejlesztés során. A komplex Ipar 4.0 fejlesztése során, 2 senior architect, szoftver fejlesztő (1 az ipari automatizálás területén, 1 pedig a fejlesztés többi területén, mint backend, DevOps, mobil alkalmazás).
Az egész csapat két alcsapatra volt bontva: automatizálás és támogató rendszer fejlesztés. 

Miért szerettük ezt a projektet?

Szoftverfejlesztő cégként izgalmas feladat volt egy olyan távolról is irányítható rendszer megvalósítása, ami nemcsak a megszokott egyedi szoftverfejlesztést tartalmazta, hanem helyszíni, automatikai és erősáramú szerelést is.

Maga a távfelügyeleti rendszer megtervezése,  az eszközök beszerzése azok integrációja a nagyvállalti környezetbe volt az egyik legérdekesebb feladat a projekt során.

Technológiai szempontból a megszakítás nélküli folyamatos fejlesztés volt újdonság (pl. ütemezett leállások gyártás veszteség nélkül). Az automatikai rendszer beüzemelése az ipari kemecék lekapcsolásával ás áramtalanításával volt lehetséges. Ez komoly logisztikai kihívást jelentett ennek a nagyméretű és folyamatosan működő rendszernek, mivel a kemencék hűtése és fűtése ugyancsak okozhat gyártási kiesést.

Szeretne Ön is ipari területen új szintre emelni a hatékonyságot? Inspirálódjon ügyfeleink sikereiből itt.  Keressen minket elérhetőségeinken és örömmel segítünk az Ön informatikai fejlesztésében is.

 
    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

    Ajánlatkérés

    Vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és megkeressük megadott elérhetőségein. Minden kérdésre igyekszünk 1-3 munkanapon belül válaszolni.