Mi is előadtunk a HWSW alkalmazott AI meetup-ján!

Data Scientist kollégánk a legnagyobb hazai tech meetup-sorozat vendégelőadójaként az adatelemzés lehetőségeit mutatta be HR területen. A teltházas rendezvényen fejlesztők, módszertani és vallási fanatikusok vettek részt, akikkel lehetőségünk volt az előadások után beszélgetni is a témáról.

Egy új, izgalmas korszak küszöbén állunk, hiszen a mesterséges intelligencia használata számos iparágban eddig elérhetetlen kapukat nyitott meg. Már az 1950-es évektől kezdve kutatták, de csak mostanra adott az a számítási kapacitás ami elképesztő lendületet adott a területnek.

A mesterséges intelligencia kutatást két fő iskolára oszthatjuk: a hagyományos MI-re és a számítási intelligenciára (Computational Intelligence, CI).

Az utóbbi években a HR is felzárkózik azon területek közé, amelyeken alkalmazni kezdik a data science eszközkészletét a legkülönbözőbb feladatokra. Habár hagyományosan a toborzás áll fókuszban, ez az előadás kifejezetten gyakorlati példán keresztül mutatta be, hogyan hasznosítható az adatelemzés a humánerőforrás területén is.

Gábor egy technikai esettanulmányon keresztül mutatta be a tudásmenedzsment adatalapú automatizálás lehetőségét, kifejezetten a munkavállalói coaching támogatására. A rendszer a meglévő szakmai képességek és a lehetséges képzési irányok összehangolását, hatékonyabbá tételét tűzte ki célul.

Iparágunkban, azon belül a szoftverfejlesztő cégeknél az egyik legfontosabb HR feladat a skill management. A folyamatos tanulás biztosítása elengedhetetlen, hiszen így tud kollégánk szakértő lenni az adott pozícióban. A versenyképes tudás mind a foglalkoztató cégnek, mind az egyénnek fontos, ennek támogatására készült a tanfolyamajánló rendszer, data science használatával.

Az ajánló rendszer egyik alapja a kollégák több száz soros skill mátrixja volt, amihez a szoftver megkereste és összepárosította a több ezer soros tanfolyam kínálatból a releváns találatokat. Így meggyorsította a HR munkáját és csakis olyan továbbképzést ajánlott a rendszer, amivel a kolléga valóban fejlődni tudott.

A mesterséges intelligencia (AI) nem sci-fi, nem hasonlít a Terminátor és a Mátrix fantáziavilághoz, egyelőre nem fogják a gondolkodó gépek leigázni a világot. A valóságban egy olyan kiszolgáló rendszer, amit a cégek saját folyamataik hatékonyabbá tételére tudnak használni.

Az IDC 2019 szeptemberi becslése alapján az mesterséges intelligencia piaca az USA-ban 2023ra $98 milliárd dollárra növekszik. Szertics Gergely, a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció) szakmai vezetőjének nyilatkozata szerint: míg az EU-ban jelenleg 3 milliárd eurót terveznek AI-fejlesztésekre költeni, addig Kínában 10 milliárdnyi euróban gondolkodnak néhány város fejlesztésénél is.

Az AI új utakat nyit meg, a vállalatok sikerének kulcsa a rendelkezésre álló adatok mennyisége, és azok felhasználásának képessége lesz.

Ebben szeretnénk segíteni ügyfeleinknek, hiszen számos üzleti problémára, eddig lassú és nehézkes folyamatra tud alternatív megoldást nyújtani a mesterséges intelligencia használata.

Amennyiben érdekli, hogy pontosan mire használható ma a mesterséges intelligencia és mit tud nyújtani vállalatának, keressen minket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és megkeressük megadott elérhetőségein. Minden kérdésre igyekszünk 1-3 munkanapon belül válaszolni.