Az adat(r)evolúció és adatvirágzás kora

Itware_prega_2022
A PREGA Magyarország első kifejezetten agrár-digitalizációs konferenciája , melyen Biró Attila kollégánk is előadást tartott digitális átállás az agráriumban témakörben. A megalapozott döntések manapság rendkívül fontosak minden gazdaság számára, ezért is mutattuk be gyakorlati példákon, hogyan tudunk segíteni a magyar gazdálkodóknak.
PREGA - 2022- ITware
Az Ukrán válság rávilágított, mennyire fontos a mezőgazdaság technológiai fejlesztése, mert csak ennek segítségével tudnak az agrár vállalatok „olcsón” biztosítani élelmiszert. Ahogy az élelmiszerárak az egekbe szöknek, a világnak el kell ismernie, hogy nem tud élni modern, hatékony mezőgazdaság nélkül. Magas hatékonyságú nagyipari mezőgazdaság nélkül a dráguló élelmiszer ipar tovább növeli azok számát, akik már nem fogják tudni megfizetni a 1000 Ft-os lisztet vagy a 2000 Ft-os olajat.
Biró Attila, az ITware üzletfejlesztési vezetője aki már több előadást is tartott ahol japán és hazai projekteken keresztül mutatta be az agrár digitalizációs trendeket. A mezőgazdaság folyamatos innovációi létfontosságúvá váltak, hiszen ennek segítségével pl.  az öntözés, a műtrágyázás, ezáltal a termelés hatékonyabbá válik.  Az előadás során számos gyakorlati példán keresztül ismertette, miben tud segíteni már ma a mezőgazdasági vállalatoknak egy korszerűbb informatikai rendszer, vagy akár a mesterséges intelligencia.  Gyümölcsöző megoldásokat láthattak a résztvevők a gomba és egyéb növénytermesztéssel foglalkozó partnereinknél.
Itware_prega_2022
A mezőgazdaság technológiai fejlesztése jelen helyzetben csak még sürgetőbbé és létfontosságúvá vált. Az ukrajnai konfliktus közepette az élelmiszerárak emelkedése – amelyet a megnövekedett műtrágya-, energia- és szállítási költségek ösztönöztek – rávilágított, hogy el kell kezdenie az agrár vállalatoknak a tudományos és hatékony technológiai fejlesztésekkel foglalkoznia.
Digitalizácio a mezőgazdaságban_ITWare_2
 
„A politikai döntéshozóknak és a nonprofit szervezeteknek sürgősen arra kell összpontosítaniuk, hogy több élelmiszert állítsanak elő a világ legszegényebbjei számára kevesebb költséggel. A géntechnológia, a jobb növényvédelem és a több öntözés nagyban hozzájárulna a hozamok növeléséhez. A műtrágya-termelés felgyorsítása, valamint a fosszilis tüzelőanyag-bevitelt drágító szabályozás megszüntetésének mérlegelése szintén segít. Ezek az egyszerű, józan ésszel való megközelítések megfékezhetik az áremelkedéseket, elkerülhetik az éhezést, és még a környezetet is segítik. A mezőgazdaság már használja a Föld jégmentes földterületének 40%-át. Hatékonyságának további növelése lehetővé teszi számunkra, hogy több földterületetet tartsunk vadon és természetes módon.” írja a Wall Street Journal friss cikke, itt olvasható angol nyelven. 

ITware kapcsolata a mezőgazdasággal

Az ITware először 2008-ban ismerkedett meg precíziós gazdálkodás első lépéseivel, a Japán Kojimori mérésadatgyűjtő rendszerrel. Ezzel az innovatív, felhőalapú rendszerrel a növénytermesztés hatékonyabbá tétele volt a cél.  A megalapozott modern gazdálkodáshoz ideális első lépés volt ez, melynek segítségével egyszerűen és gyorsan lehetett mérni azokat a környezeti tényezőket, amik befolyásolják a termesztés hatékonyságát.  Ezzel a modern mezőgazdaság útján indult el japán partnerünk, hiszen a rendszer különféle szenzorok által érzéklet adatokat összegyűjtötte, rendszerezte és érthető formában adta át a megalapozott döntésekhez szükséges adatokat a felhasználók számára. Ezzel nem csak a növénytermesztés hozamát növelték, hanem a munkaidő és munkaerő hatékonyságot. A különféle szenzorokkal mérhetővé vált a hőmérséklet, a fény-, hangerő, illetve az oxigén, CO és CO2 és páratartalom, ezen felül szinte bármilyen egyéb adat is az ügyfél igényei szerint.
Gombatermesztes - Mesterseges intelligencia
További innovációs megoldásunk a növénytermesztéshez kapcsolódó APPaware technológiára épülő mobil és tablet alkalmazásunk, amit az egyik legnagyobb japán gombatermesztő cégnek készítettünk. Ez egy  olyan webes okostelefon-alkalmazás szerkesztő, aminek segítségvel bárki létrehozhatja saját mobil alkalmazásait fejlesztői tudás nélkül, egyszerűen.  Ezzel a mobilalkalmazás fejlesztését gyorsító applikációval a gyógyhatású shiitake gomba életciklusát szimulálták Japánban.
A Kyowa alkalmazás a híresen precíz munkafolyamatot igénylő szaké főzésnek monitorozását végzi. A későbbiekben a Kojimori adataira támaszkodva hidropóniás, azaz termőföld nélküli termesztéssel, speciális tápanyagoknak köszönhetően nevelnek különféle, magas cukortartalmú paradicsomfajtákat a Kagoshima Egyetem kutatói.
Szeretne többet megtudni arról, hogyan segíthet az Ön vállalatának is a digitalizáció, mesterséges intelligencia?  Vegye fel velünk a kapcsolatot az itw_sales(kukac)itware.hu email címen és örömmel beszélgetünk terveiről!
Digitalizácio a mezőgazdaságban_ITWare
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és megkeressük megadott elérhetőségein. Minden kérdésre igyekszünk 1-3 munkanapon belül válaszolni.